Tuesday, February 25, 2014

Fondante de Vinga- au devenit unul dintre brand-urile nationale




Aradul dulce continuare in postarea din 22 ianuarie 2014 vorbeam despre muzeul cofetariei din Arad.Incerc acum sa vorbesc despre o fabrica de bomboane si ciocolata care a fost in judetul Arad fabfrica cunoscuta pe plan national si internationa.
Este vorba despre Fabrica de bomboane si ciocolata Vinga  a cărei produse au făcut înconjorul lumii. Numele localităţii Vinga a ajuns să fie cunoscut în mai toate ţările , datorita exporturilor facute ani la rând în Japonia, Germania.

Celebra bomboană fondantă de Vinga a fost comandată în serii mari, de renumita fabrică Zvack. Ruinele fabricii Zvack le-am prins ,erau pe locul pe care s-a construi posta din Arad.
Istoria fabricii de ciocolata din comuna se leaga de o familie de sarbi si de numele unui renumit cofetar al vremii, Draskovits Teodor.
In jurul deceniului doi al secolului trecut, familia acestuia a pus pe picioare fabrica a caror „fondante de Vinga “ au devenit unul dintre brand-urile nationale. Bomboanele de ciocolata Vinga aveau sa faca inconjorul lumii, unele dintre produsele de aici ajungand pana pe continentul asiatic ( marturie sunt cateva ambalaje scrise in limba japoneza ce pot fi vizualizate in colectiile private ale localnicilor comunei).
“Istoria fabricii de ciocolată se leagă de o familie de sârbi şi de numele unui renumit cofetar, Teodor Draskovits. Familia acestuia a pus pe picioare fabrica a căror produse au făcut înconjorul lumii, unele dintre ciocolăţi ajungând până pe continentul asitic, iar mărturie stau câteva ambalaje scrise în limba japoneză pe care le păstrez şi astăzi”, afirmă Victor Cociuba, arhivar la primaria comunei.
“Mulţi vorbeau despre cofetarii fabricii că aceştia foloseau un ingredient cu totul special, un drog mai frumos spus, care îţi creea dependenţă. Odată ce gustai din bomboanele de ciocolată cu vanilie, era imposibil să nu-ţi doreşti să repeţi experienţa”, a explicat Victor Cociuba colecţionar în Vinga.
Celebra fabrica de bomboane Vinga a fost infiinţată în anul 1885 printr-un spaţiu mic, de către familia Draskovits.
. Acolo lucrau membrii familiei, care făceau bomboane din ciocolată. Succesul pralinelor a dus la dezvoltarea fabricii, pentru că magazine din toată ţara au început să comande cantităţi tot mai mari şi mai des. Fabricau diverse sortimente de bomboane: ciocolată cu alune, cu nucă, cu vanilie, cu portocale sau cu vişine.
Va continua.

                                                                 
                                                        
                                                              Teodor  Draskovits

No comments: