Monday, February 18, 2013

TIPURI DE CEAI



Legenda spune ca, acum mai mult de 4700 de ani, un supus al unui imparat chinez a scapat din greseala cateva frunze uscate de ceai intr-un bol plin cu apa fierbinte. De atunci, ceaiul a devenit cea mai populara bautura de pe planeta (dupa apa, desigur) si, prin incercari extinse, s-a descoperit care plante produc cele mai bune infuzii.Poveste e cam asa:
Imparatul Shen Nung avea obieciul de a bea numai apa fiarta fierbinte, caci teama de bolile acelui timp, necrutatoare si imprevizibile, il chinuia si il facea sa aiba principii igienice extrem de stricte. Bucatarii trebuiau sa fiarba permanent apa pentru ca imparatul sa nu duca lipsa niciodata.
 Legenda spune ca, intr-o buna zi, imparatul a intrat in bucatarie sa bea apa. Dar iata ca in acel moment un vant puternic se isca si aduse in incapere frunze si crengute din gradina.
 Frunzele au cazut in vasul cu apa clocotita. In fata bucatarilor stupefiati, imparatul se apropie de vasul in care apa incepuse sa-si schimbe culoarea. In acelasi timp, o aroma delicata, necunoscuta incepu sa fie emanata din vasul in care fierbea apa. Imparatul a pus bucatarii sa guste si, vazand ca acestia au supravietuit, a gustat el insusi licoarea.
Deci  termenul ceai desemnează și infuziile din alte plante decât Camellia sinensis,
Lumea ceaiului a devenit mai vasta si mai specializata chiar si decat cea a vinurilor. Majoritatea vinurilor sunt obtinute din struguri si se clasifica in rosii, albe si rose.
 Din cite stiu ceaiul se obtine din planta numita stiintific Camellia Sinensis si poate fi negru, oolong, verde sau alb. Mai exista si a  cincea categorie, ceaiul de plante, care nu este practic un ceai, pentru ca se refera la lumea minunatelor infuzii obtinute din alte plante, nu Camellia Sinensis.  Pentru infuzii  se foloseste un cuvint precis “tizana”, cand se fac referiri la infuziile din plante. Dupa DEX  "tizana" este ". Băutură obținută dintr-o infuzie de plante medicinale sau de cereale."Deci dupa parerea mea "ceaiul de plante" nu e ceai ci infuzie.



No comments: