Monday, January 13, 2014

Nasterea Geniului

                                                                        Mihai Eminescu
                                        15 ianuarie 1850, Botoșani - 15 iunie 1889, București
                                             
                               

"Fără Eminescu am fi mai altfel şi mai săraci." (Tudor Vianu)

Teatrul vechi sau Teatrul Hirschl din Arad  care de 190 de ani se indirjeste sa spuna Romaniei ca  Aradul a fost centru de cultura romaneasca.Teatrul Hirschl  proprietarul clădirii Iacob Hirschl  de origine vieneza.
Teatrul a fost construit în anii 1816-1817 de  clădirea a fost  în stil neoclasic. Această clădire trebuie socotită drept primul edificiu de teatru permanent de pe teritoriul ţării noastre .







La 27 februarie 1818, un spectacol în limba română, de către elevii Preparandiei arădene manifestare, care se încadrează în rândul primelor reprezentaţii teatrale româneşti în ţara noastră. Departe de a fi un act cultural izolat, reprezentaţiile au fost continuate în anii următori. Existenţa unei clădiri permanente, în decursul anilor, a adus pe scena sălii de spectacole numeroase trupe de prestigiu şi o serie de artişti ca DerynnAş în 1818, Treuman în 1845, sau Johan Strauss fiul în concertul din 1847.
După 1848 reprezintă perioada cea mai rodnică din istoria vechiului teatru. În această perioadă, demn de remarcat este faptul că, în anii 1868,1870 şi 1871, pe scenă teatrului au poposit la Arad, în turnee triumfale, formaţiile teatrale româneşti conduse de Mihai Pascaly şi Matei Millo. În cadrul acestor trupe activa ca sufleur şi marele nostru poet Mihai Eminescu. În anul 1873 vechiul teatru al lui Hirscl se închide. Aceasta se datoreşte faptului că în 1874 se deschide stagiunilor sala de spectacole din actualul teatru.
 La 16 aprilie 1913, aici a avut loc prima reprezentație cu un film românesc: „Războiul Independenței", film care avusese premiera la 1 septembrie 1912.
In 1933,teatrul se transforma in cinematograful “Urania”  având pe ecran un film sonor cu celebrii Pat şi Patachon. Cinematograful îşi continuă activitatea până în anii 80, când este închis, datorită stării precare a clădirii. Pacat ca in cultura pdl-ista nu si-a gasit loc si cultura in speta teatrul poate asa s-ar fi refacut si Teatrul Hirschl.
Aradeni Mihai Eminescu a trecut si prin Arad.
Tot mai mult s-a acreditat ideea ca Mihai Eminescu a fost victima unui asasinat politic ordonat de Imperiul Austro-Ungar și Germania și executat de trădătorii din România. El a fost sacrificat pentru că forțele externe doreau să impună României o alianță cu Imperiul Austro-Ungar și renunțarea definitivă la Transilvania, un lucru căruia Eminescu i se opunea cu toată ființa.
Ofetița de doi ani și zece luni, care recită “Luceafărul”, de Mihai Eminescu, care are 98 de strofe. 









      





                                               

No comments: