Wednesday, January 22, 2014

Aradul dulce


In mod sigur ca nu stiti ca in orasul meu se afla singurul muzeu al cofetariei din intreaga tara.  Acest muzeu inaugurat in 2006 in casa cofetarului GUI (n.1939).Daca va indeamna gindul sa il vizitati adresa lui este: Sânicolau, pe strada Nicolaus Lenau, la nr. 3, casa cofetarului Gui.

                                                                        cofetarului Gui.
In perioada intelrbelica in Arad se numarau 17 maeştri cofetari, printre care Konizdofler, Drifi, Suciu, Malka, Klementz, Râmniceanu, Orban şa.
Întâlnire de 10 ani, 1927-37, sediul muncitorilor cofetari din Arad, Suciu, Orban cu soţia, Malka, Klemens cu soţia, wild, Butuc, Schmidt, etc
                Întâlnire de 10 ani, 1927-37, sediul muncitorilor cofetari din Arad, Suciu, Orban cu soţia, Malka,                                         Klemens cu soţia, Wild, Butuc, Schmidt, etc


Pe cei tineri îi cuprinde o poftă arzătoare de dulciuri, în timp ce pe cei care au trăit vremurile în care acele forme treceau prin mâinile cofetarilor, îi apucă o uşoară melancolie şi un dor de acele vremuri ale produselor naturale, curate, sănătoase, fără înlocuitori, prafuri, materiale sintetice.. într-un termen ceva mai actual – bio.
         
                                                          Maşinărie de separat untul de frişcăLa acea vreme, gheaţa pentru îngheţată era adusă iarna din râu, pusă în pivniţele atelierelor de cofetărie, pe paie, iar primăvara se scotea pentru a se face îngheţata. Asta până când în Arad s-a înfiinţat fabrica de gheaţă  “Flora”, în anii ’50 , atunci aceasta începând să aprovizioneze oraşul cu gheaţa necesară. Imi aduc aminta copil fiind mi se umple inima de bucurie ,primavara, vazind caruta care vindea gheata asta fiind un semn ca vara e aproape si urmeaza sa mincam inghetata,
           

                                                        Maşină manuală de făcut îngheţată
Aşa cum fiecare maestru cofetar îşi avea caietul cu reţete proprii, unul dintre aceştia, Emil Frederic, a publicat în anul 1920 o carte cu reţete de prăjituri pe care le prepara în cofetăria lui. Această carte este prima carte de acest gen publicată în limba română. Cartea, împreună cu alte reviste de specialitate, le găsim în colecţia domnului Gui. O altă frumoasă carte este una germană, editată în anul 1904 şi cumpărată în anul 1914 de către un cofetar din Lipova, care mai târziu şi-a deschis o cofetărie în Arad, pe strada Mărăşeşti.

                   Cofetăria Matzky – prima cofetărie din Arad, acolo unde astăzi este Mc Donald’s

                În faţa cofetăriei Suciu, anul 1943 – pţa. A.Iancu. În fiecare an, de 1 mai, cofetarul Suciu aduna copiii sărmani din oraş şi le dădea îngheţată gratuită

                       Maestrul cofetar Ştefan Orban, cu fiica şi soţia, în faţa cofetăriei Orbam, de pe strada Meţianu, nr.6


Domnul Gui ne-a declarat că lucrează la o carte având ca subiect “Arta în Cofetărie”, lucrare începută în 1978 și reîncepută anul 2011.
 



No comments: