Wednesday, February 11, 2015

11 februarie 1866



11 februarie 1866 "monstruasa coalitie" il obliga pe Alexandru Ioan Cuza sa abdice.Domnitorul României, este silit să abdice, ca urmare a conjurației pregătite de coaliția dintre conservatori și liberal–radicali.







Abdicarea s-a produs în dimineaţa zilei de 11 februarie 1866, ora cinci, când un grup de militari a pătruns în Palatul Domnesc şi l-a silit pe domnitor să accepte abdicarea. Pe actul iscălit de Cuza chiar pe spatele unui militar, scria: “Noi, Alexandru Ioan I, conform dorinţei naţiunii întregi şi angajamentului ce am luat la suirea pe Tron, depun astăzi, 11 februarie 1866, cârma guvernului în mâna unei Locotenenţe Domneşti şi a Ministrului ales de popor”. Cuza fusese obligat, la Unire, să jure că va abdica, după 7 ani de domnie, pentru a lăsa tronul unui prinţ străin “dintr-o ţară nemegieşă cu România”. “În noaptea de 11 februarie 1866, scrie presa unionistă a vremii, coaliţia monstruoasă, falşii români, organizaţi în bandă, întocmai ca nişte tâlhari, au scos pe Vodă Cuza din palat, l-au arestat în casa lui Ciocârlan şi l-au expulzat peste hotar. Liderul acestei coaliţii a fost I.C. Brătianu, duşman de moarte al părintelui Unirii. Argumentul acestui odios act a fost acuzaţia că domnul ales ar fi trădat interesele ţării faţă de o putere străină, când adevărul era cu totul opus: el a afirmat în faţa străinilor drepturile legitime ale ţării.”  Nemulţumirile boierilor: legea electorală şi cea rurala care  revoltaţi de reformele lui Cuza, „făcute în răspăr”, cum ziceau ei, peste voinţa lor, precum aceea electorală ce-i punea în rând cu toţi terchea-berchea îndrituiţi să voteze, ca şi aceea rurală, care îi despuia de o parte din moşii, ticluiseră, în noaptea aceea, detronarea sa.
 „Nu greşelile lui l-au detronat, ci faptele lui mari”

Plecind Cuza a spus:  „Să dea Dumnezeu să-i meargă ţării mai bine fără mine decât cu mine. Trăiască România.”
 In exil şapte ani, departe de ţară, ducându-i dorul. Se pierdea în ziua de 3/15 mai 1873 la Heidelberg, de unde se întorcea acasă pe catafalc, într-un vagon îndoliat, la 15/27 mai, întâmpinat în gara Cernăuţi cu onor de un corp militar austriac, la Iţcani de mulţimea sucevenilor şi arhiereul V. Suhopan care a săvârşit o scurtă slujbă, iar de la Burdujeni, pe tot parcursul, până la Ruginoasa, de mulţimea ţăranilor cu femei şi copii înlăcrimaţi.
Acesta a fost sfirsitul lui CUZA care a modernizat ROMANIA.
Ostaşi, ţărani şi poporime, aflaţi alături de doamna Elena, în ziua de 17/29 mai, Mihail Kogălniceau rostea emoţionat cuvintele: „Nu greşelile lui l-au detronat, ci faptele lui mari. Alexandru Ioan Cuza nu a murit. Rămâne veşnic între noi!”


Au vazut lumina zilei:
-1847: Thomas Alva Edison, inventator și cercetator în domeniul electricității, a realizat telegraful, fonograful și microtelefonul, lampa cu incandescență etc. (d. 1931)
-1888: Nicolae Ionescu-Sisești, medic, membru corespondent al Academiei Române (d. 1954)
-1936: Burt Reynolds, actor american

Au decedat urmatoarele personalitati:
-1650: René Descartes, filosof francez ("Discurs asupra metodei", "Meditații metafizice") (n. 1596)
-1868: Leon Foucault, fizician francez, cel ce a demonstrat, gratie pendulei, mișcarea de rotație a pământului (n. 1819)
-1991: Vasile Nițulescu, actor român (n. 1925)
-2014: Shirley Temple, actriță americană (n. 1928)


-Astazi este  Ziua internațională a bolnavilor (proclamată la 13 mai 1992, din inițiativa Papei Ioan Paul al II-lea)
-SUA:  Ziua inventatorilor americani, instituită în memoria lui Thomas Alva Edison


No comments: