Thursday, January 02, 2014

ICH BIN EIN ARADER (EU SINT ARADEAN)







   Weitzer Johann (Janos)  

Am ajuns in momentul cind era sa renunt sa mai scriu  postari pe blog pina cind un austriac m-a tras de mineca si prin cuvintele magice  “Ich bin ein arader” (Eu sunt arădean) spuse prin 1891 m-a facut sa ma gindesc mai atent.
Austriacul pe numele sau Weitzer Johann (Janos)  a investi mult in Aradul condus de primarul Salacz Gyula,cel mai longeviv si apreciat primar arădean.

Gyula Salacz 

 Gyula Salacz 1875 - 1901 iar pe vremea lui  au început lucrările de canalizare şi introducerea apei potabile.  A militat pentru construirea unor şcoli: Şcoala pentru nevăzători, prima şcoală de acest gen din ţară, actualmente Şcoala populară de artă), liceul civic de băieţi (actualul Liceu agro-alimentar) şi de fete (Colegiul Ghiba Birta), Liceul superior Economic (lângă Palatul Cultural). După incendiul devastator din 1883 reconstruirea Teatrului Municipal.
Weitzer Johann (Janos) in 1891 la Arad, a înfinţat Fabrica de Vagoane şi Motoare “Weitzer Johann”. Aici s-a produs prima locomotivă cu abur „seria 377”, după proiectul seriei MAV – 377 al fabricii de locomotive din Budapesta.
 Fabrica de Vagoane şi Motoare.

La inceputul sec xx strada Lucian Blaga de astazi i-a purtat numele.


No comments: