Ceaiul Darjeeling, așa-numitul “ceai al sultanului”.
Darjeeling se află printre cele mai cunoscute ceaiuri din lume și printre cele mai apreciate, dar se ivește o primă problemă când amintim despre acesta: cantitatea care se produce pe an este mică și, astfel, dacă pui mâna pe un ceai Darjeeling autentic, înseamnă că ești de-a dreptul norocos!
Problema cu producția de Darjeeling este legată de faptul că regiunea din India unde crește acest tip de ceai este restrânsă, se află la o altitudine mai mare și mai răcoroasă, creșterea este greoaie, iar recolta foarte greu de adunat față de regiunea unde găsim ceaiul de tip Assam, de exemplu.
Cu toate că Darjeeling are o producție care adună mai puțin de 1% din producția totală a ceaiurilor din India, este totuși un ceai la mare căutare de către amatorii și pasionații acestei arte. S-a ajuns până la declararea ceaiului Darjeeling ca fiind cel mai bun din toată India.
A doua problemă legată de acest tip de ceai este că poate...dezamăgi. O să întrebați cum poate un ceai să facă așa ceva. Simplu. Cu siguranță ați auzit de vinurile de Burgundia (Bourgogne), a căror finețe se datorează gustului strugurilor de la an la an (în funcție de temperatură, umiditate și toate cele). În cazul în care condițiile meteo au fost nefavorabile, vinul nu se va ridica la înălțimea așteptărilor. La fel se întâmplă și cu ceaiul Darjeeling. În anii în care condițiile au fost optime va rezulta un Darjeeling de toată minunăția, o aroma unică ce nu poate fi reprodusă în altă parte a lumii, fapt care îi oferă acestui ceai toată faima. Aici contribuie multe aspecte, precum cantitatea de apă, temperatura, nivelul de expunere la soare, ba chiar și vântul.